Tato efektní příloha je vlastně napůl pečená, napůl vařená. Brambory mají křupavý povrch, ale uvnitř jsou dokonale měkké a šťavnaté a doslova se rozplynou v ústech. Nasáknou skvělou chuť z másla, vývaru, česneku a bylinek. 

Další bramborovou inspiraci najdete v receptech na brambory na bouchačku s brynzou & slaninou, irský colcannon, indickou specialitu Aloo gobi nebo geniální česnekové brambory hasselback.

Bramborový fondán

Na 3 porce potřebujete:

  • 6 velkých brambor typu A
  • 250 až 300 ml hovězího vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 1 snítku tymiánu
  • sůl
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Brambory oloupejte, omyjte, osušte a vykrojte z nich stejně velké válečky. Buď pomocí nože a škrabky, nebo vykrajovátka. Válečky by měly být vysoké cca dva až tři centimetry a široké tři až čtyři centimetry. Brambory osolte (dle slanosti vývaru, ve kterém je budete později dusit). 
  2. V hluboké pánvi na jedné lžíci másla opečte válečkům jednu stranu dozlatova. Pak je z pánve vyjměte, vylijte z ní tuk a vytřete papírovou utěrkou.
  3. Do pánve dejte rozehřát zbytek másla s celými stroužky česneku a bylinkami. 
  4. Brambory dejte do pánve na tuk opečenou stranou nahoru a vše zalijte horkým vývarem tak, aby jeho hladina sahala asi do poloviny brambor.
  5. Přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C asi na 30 minut.
  6. Upečený bramborový fondán servírujte jako přílohu například ke steakům.

Tip: Odkrojky brambor použijte do krémové bramboračky nebo uvařte se solí a kmínem a připravte z nich například bramborovou kaši.

Foto Svatava Vašková