Říká vám něco kebbeh, arayes nebo fattoush? Plzeňské Prostě bistro je místem, kde ochutnáte exotická arabská jídla, o kterých vlastně moc nevíme.

Bistro založila Hibi Ramadan s jednou ze svých nejlepších kamarádek. Hibi můžete znát z televizního pořadu MasterChef, kam se přihlásila náhodou.

„Vystudovala jsem mezinárodní vztahy, a když jsem hledala stáž na ministerstvu zahraničí, tak na mě vyskočila reklama na casting na MasterChefa. Bavilo mě vařit, tak jsem si řekla, proč to nezkusit,“ vzpomíná Ramadan, která se dostala do Top 30 a právě MasterChef jí dodal sebevědomí na to bistro otevřít.

„Lidem moje jídlo chutnalo a všude kolem jsem slyšela, že nikde není arabské bistro. V Praze je třeba Paprika, kterou mám ráda, v Brně zase Falafelovo, které je super, ale v Plzni nebylo nic,“ dodává.

Postupně se začala myšlenka vlastního bistra utvářet a z obrysů se v únoru 2023 stala realita. Předem otevření moc nepromovaly, aby začátky zvládly, přesto bylo od prvního dne narváno. Prostor, do kterého vložily přes milion korun, ale po pár měsících opustily, aby otevřely na místě lepším, tom stávajícím.

„Neměly jsme předtím žádné zkušenosti z kuchyně, na začátku bylo všechno dost chaotické a učily jsme se za pochodu. Ztráta investice dost bolela, ale věděly jsme, že přesunutí bylo správné rozhodnutí, i když jsme musely investovat podobnou částku znovu,“ vysvětluje Ramadan.

Prostě bistro si vydělá na vlastní provoz a Ramadan, která by podle vlastních slov před třemi lety nevěřila, že bude mít bistro, teď přemýšlí o dalším rozšiřování. Nikdy nechce spadnout do toho, aby z podniku byl jen byznys, vaření a arabské jídlo jako takové je pro ni velká srdcovka.

„Jídlo je v arabské kultuře spojené s rodinou. Arabové žijí, aby jedli, ne naopak. Jídlo milují a každý oběd je pro nás takový malý svátek. Pro mě je jídlo láska a nic materiálního mi neudělá takovou radost jako dobré jídlo,“ s nadšením popisuje Ramadan svoji filozofii, kterou se snaží do bistra přenést.

Z arabské kuchyně vybrala jídla, která jsou jejím jádrem a která má sama ráda. Jídlo, které ji nejvíc definuje, je hummus, což dokazuje i vytetované „I love hummus“ na jejím předloktí.

„Hummus je za mě synonymum nejen arabské kuchyně a je to jedno z nejlepších jídel, které se dává vždycky na začátek. Trochu sobecky jsem si ho přivlastnila, protože mě mrzí, že se v Česku moc dobře nedělá,“ říká Ramadan, která se pustila do zlepšování vztahů Čechů k němu.

„Chodí k nám lidi, kteří ho vůbec nechtějí, že jim nechutná, tak jim ho stejně udělám, a pokud by jim nechutnal, nebudou ho platit. Ještě se mi nestalo, že by ho nedojedli celý, a často si ho ještě berou s sebou. A to mě dojímá,“ skromně a zároveň hrdě popisuje.

A není divu, hummus v Prostě bistru je sametově hebký, krémový, se zrníčky granátového jablka a nakyslým extraktem z granátových jablek navrch. Naprosto dokonalá textura, kterou budete opravdu těžko hledat.

Tradičně se k hummusu podává falafel, který si v bistru připravují každý den čerstvý. „Falafel je další z jídel, která lidi moc neznají, maximálně mražený nebo v kebabu. Může to být ale skvěle připravené jídlo. Já ho přirovnávám ke svíčkové, všichni ho milujeme, ale každá rodina ho dělá úplně jinak, s jiným poměrem koření,“ dodává Ramadan.

Baví ji dělat fúze a nechce být limitovaná jenom určitou kuchyní. Pokud experimentuje, tak ale vždycky zůstává nějaký arabský element, i kdyby to měla být jen strouhanka z arabského chleba.

Ochutnáte tady i tradiční shakshuku, salát tabouleh, kuřecí shawarmu nebo naopak méně známý salát fattoush s granátovým jablkem, mátou a krutony z arabského chleba, muhammarah, pastu z pečených červených paprik nebo kebbeh, masový karbanátek v krustě z mletého bulguru a pravé svíčkové, plněný mletým hovězím masem a praženými ořechy.

Arabská kuchyně je jednou z těch, u kterých často nevíme, co si máme představit. Není typická jako italská a i ze zkušeností Ramadan je opředená předsudky. „Pokud má ale člověk sen nebo vizi, neměl by se bát do toho jít, i když to nemusí být jednoduché,“ říká Ramadan.

Od května by se v bistru měly začít podávat snídaně a brunche, třeba ztracená vejce se slanou granolou a šalotkovou espumou, hummus chleba s nakládanými ředkvičkami, arabské snídaně a spousta dalšího.