Jako symbolický klíč odemyká chřest bránu toho opravdového jara. Chřestová sezóna odstartovala, a tak je nasnadě pustit se s chutí do receptů, v nichž bude hrát tzv. ‚král zeleniny‘ z českých polí hlavní roli.

A protože k jaru neodmyslitelně patří i bylinky, připravte si z nich pastu na lahodného lososa, který se s chřestem báječně doplňuje. Mix bylinek můžete obměňovat podle svých chutí, i když tato varianta náročné strávníky jistě uspokojí. Pokud jste však doposud nepřišli koriandru na chuť anebo kopr nemůžete ani cítit, můžete je vyměnit například za bazalku, oregano, libeček, estragon či šalvěj.

Losos pečený v bylinkové pastě s chřestem (3 porce)

Bylinková pasta:

  • 1 hrst hladkolisté petržele (10 g)
  • Menší hrst koriandru (5 g)
  • Pár snítek kopru (3 až 5 g podle chuti)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce drobných kaparů (15 až 20 g)
  • 3 lžíce olivového oleje (25 až 30 g)
  • 2 lžíce 30% smetany
  • 1,5 lžíce citronové šťávy                        
  • 1 lžička medu
  • Větší špetka soli

Dále:

  • 250 g zeleného chřestu
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 3 porce lososa (každý o váze 150 až 200 g s kůží)
  • Hrst strouhaného parmezánu
  • Citron k podávání

Hustý smetanový dip:

  • ½ lžičky fenyklových semínek
  • ½ lžičky koriandrových semínek
  • 100 g crème fraîche
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • Sůl
  • Sušené chilli vločky

Postup:

  1. Do food procesoru vložte bylinky, česnek, kapary, olivový olej, smetanu, citronovou šťávu, med a větší špetku soli a mixujte najemno.
  2. Ze stonků chřestu odřízněte dřevnaté konce. Rozprostřete je do zapékací mísy nebo na plech do jedné vrstvy. Pokapejte olivovým olejem a lehce posolte.
  3. Porce ryby rozložte na chřest kůží dolů a povrch potřete bylinkovou pastou. Můžete je na chřest pokládat i v menších kusech.
  4. Pekáček vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu grilování (nebo ohřev s horkým vzduchem). Pečte 15 až 20 minut. 2 až 3 minuty před koncem pečení povrch každé porce lososa posypejte trochou parmezánu, teplotu v troubě zvyšte na 230 až 240 °C a pekáček vraťte do trouby.
  5. Fenykl a koriandr nasucho opečte na pánvi, přesypte do hmoždíře a roztlučte. Koření, sůl, citronovou šťávu, chilli (množství podle chuti) a sůl promíchejte s crème fraîche a podávejte k rybě. Případně můžete chilli vločky servírovat k rybě zvlášť. Lososa servírujte s plátky citronu, případně ozdobené snítkou bylinky.

Tip: Pokud máte rybu raději syrovější, nejprve pečte pár minut chřest samotný, a lososa k němu přidejte až později.