Skvělá domácí pizza může mít různé formy. A tou nejjednodušší je pizza na plechu, do které se můžete pustit i v případě, že si v kuchyni jinak moc nevěříte nebo vám asistují děti. Ty mimochodem tuto měkkou pizzu podobnou focaccie milují, takže máte postaráno jak o společný program, tak o večeři.

V Česku mnohdy víme líp než Italové, co je autentické, zde se ale nemusíte bát – pizza na plech neboli pizza in teglia (či al taglio), někdy označovaná také jako pizza romana, je i v Itálii běžná, a nijak zatracovaná. Použijte na ni kvalitní suroviny a zavzpomínejte na úzké římské uličky a drinky na prosluněných zahrádkách!

Domácí pizzu si můžete připravit jak v rychlé verzi, která kyne jen hodinu a hodí se tak i na všední dny, tak v poctivější, kdy těsto zraje přes noc v lednici. Toto za studena fermentované těsto je nejen chutnější, ale také lépe stravitelné. Připravit ho můžete až 2 dny předem a vyhnete se tak zklamání dětí, že po míchání těsta následuje ještě kynutí. Lze také upéct jeden den jednu pizzu a další druhou, množství totiž vyjde na 4 až 6 dospělých porcí.

Foto Jakub Jurdič

Domácí kynutá pizza na plech

Na 2 plechy (4 velké porce) potřebujete:

  • 1 kostka čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí
  • 400 ml teplé vody
  • 600 g hladké mouky 00
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje + na vymazání

Na obložení:

  • 400g plechovka loupaných rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička soli
  • 600 g mozzarelly (4 ks)
  • Salám Milano
  • Červená cibule
  • Ančovičky
  • Černé olivy
  • Čerstvá bazalka
  • Pesto
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Droždí (lepší je čerstvé) rozdrobte do teplé vody a spolu s moukou, solí a 2 lžícemi oleje vypracujte řidší lepivé těsto. Pokud spěcháte, dejte ho rovnou kynout, pokud máte čas, rukama nebo v robotu s hnětacími háky ho 10 až 15 minut propracovávejte, uvolní se z něj lepek a bude chutnější a poddajnější.
  2. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a nechte buď hodinu v teple, nebo 12 až 48 hodin v lednici kynout. Pokud zvolíte lednici, těsto z ní vyndejte hodinu před pečením.
  3. Jeden velký 40×60 cm nebo dva menší 20×30 cm plechy pořádně naolejujte. Na ploše hojně posypané pšeničnou či kukuřičnou moukou podle toho vytvarujte těsto na jeden či dva obdélníky a nechte 10 až 15 minut ležet, půjdou pak lépe roztáhnout. Rukama ho pak vytáhněte zhruba na velikost vašeho plechu, přeneste ho do něj a naolejovanýma rukama roztáhněte až ke krajům. Pokud by se stálo „vracelo“, nechte ho ještě chvíli odpočívat.
  4. Troubu rozpalte na 230 až 250 °C. Plechovku rajčat (dobrá je i passata nebo zředěný protlak) trochu pomixujte, ochuťte olivovým olejem, oreganem a solí (přidat můžete i česnek, bazalku nebo chilli) a natřete na těsto. Pizzu jen s rajčaty vložte do rozpálené trouby na 10 minut.
  5. Mezitím si natrhejte mozzarellu a nakrájejte cibuli na tenká kolečka. Pokud máte velký plech, každý člen rodiny může mít svoji sekci. Na předpečenou pizzu naložte salám a sýr, na druhou část sýr, ančovičky, cibuli a olivy.
  6. Pizzu vraťte na asi 10 minut do trouby, až je sýr zlatavý a rozteklý. Salámovou posypejte čerstvou bazalkou, ančovičkovou pokapejte pestem. Přesuňte z plechu na prkénko, nakrájejte na čtverce a podávejte!
Foto Jakub Jurdič

Další varianty:

  • Gorgonzola a po upečení sekané pistácie + mortadella
  • Šunka, kukuřice + tenké plátky žampionů
  • Mozzarella a po upečení rukola + parmská šunka
  • Pikantní salám, kukuřice + jalapeños
  • Pro monstra pak šunka od kosti + ananas