K těm správným Vánocům podle Forbesu nepatří jen bramborový salát, ale taky – pomerančová polévka!
Recept na mysteriózní pokrm, přinášející dle potřeby euforii či paralýzu do libovolně komplikované rodiny, je darem nikoli z nebes, ale z kuchyně našeho šéfredaktora Petra Šimůnka – nicméně nebesky vskutku chutná, jak jsme si ověřili v rámci přípravy následujícího videa.
Pod ostřížím dohledem šéfky naší rubriky Forbes Cooking v něm dojde k malému vánočnímu zázraku, kterým vánoční pomerančová polévka bezesporu je.
Co budete potřebovat:
- tři pomeranče na osobu
- víno bílé – lahev až tři
- alkohol různý – hodně
- skořice celá – pytlík až dva
- skořice mletá
- oheň
Postup aneb Deset stupňů k pomerančové:
1. Pomeranče, nejlépe španělské, oloupeme, zbavíme bílého ochlupení neboli albeda a hodíme do mixéru. Mixujeme na mód sekání ledu – zbudou tam trošku kousky a to chceme. Rozmixované pomeranče nalijeme do velké mísy.
2. Celou skořici dáme do teplé vody a pomalu, na mírném plameni vaříme asi 20–30 minut. Vznikne sirupovitý červenohnědý vývar. Krásně vánočně provoní celý byt a nikdo nebude tušit, co se na něj chystá.
3. A teď! Otevřeme lahev bílého vína. S pomeranči se nejlépe snoubí Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský nebo Sauvignon blanc. Anebo taky jakékoli jiné, které máte rádi. V každém případě na víně nešetřete ani penězi, ani množstvím. Pro další postup je nutné nalít si skleničku. Doporučuji tu největší, kterou najdete.
4. Po důsledném ochutnání skleničky či dvou vína ho můžete nalít mezi pomeranče, budou rády. Vypočítejte si minimálně deci a půl až dvě deci na osobu.
5. A teď! Mrkněte, jaký všechen tvrdý alkohol máte doma. Skvěle se hodí rum, koňak. Co vím a zkoušel jsem, perfektní je taky gin. Narvěte to tam všechno. Pro znalce je použití Žufánkova absintu Justifiée & Ancienne. V případě nouze lze nahradit jiným Žufánkovým absintem St. Antoine, obojí přidá volume a jemnou chuť anýzu. V každém případě to chce kvůli esenci malinko mátového destilátu a sicilského citronu ze stejné stáje.
6. Všechno tohle samozřejmě nejdřív ochutnáme. Opatrně, nejsme přece žádní alkoholici. Na osobu pak počítejte dohromady plus minus deci destilátů. Dost záleží na rodinných vztazích. Pokud preferujete funkci paralyzéru oproti antidepresivu, na rodině nešetřete a lijte!
7. Až vychladne skořicový vývar, nalijte ho do již téměř božské polévky.
8. Nechte vychladnout.
9. Nakrájejte na kolečka zbylé pomeranče. Nalijte polévku do misek či talířů, na hladinu oceánu slasti dejte jedno kolečko pomeranče. Zasypte mírně mletou skořicí, to pro zvýšení estetického dojmu.
10. Na velké lžíci, či ještě lépe mělké sběračce, ohřejte absint, koňak nebo rum. Zhasněte. Náplň sběračky zapalte a u stolu přelijte každou porci polévky. Rodina vás miluje už teď. A počkejte, až to všechno snědí…
Poptáváte další, například i nealkoholické recepty? Ty nejšťavnatější jako život sám najdete v naší nové kuchařce!
23. 12. 20223 min
Lukáš Grygar
editor Forbes.cz
Dlouholetý kulturní novinář, od roku 2019 editor Forbes.cz, kam přispívá také svými komentáři. Fandí podnikání, které nezapomíná na svůj sociální rozměr.
Petr Šimůnek
šéfredaktor Forbes Česko
Českou edici Forbesu vede od jejího vzniku v roce 2011. Výrazně se podílel na jejím rozvoji a vybudování pozice nejsilnějšího byznysového magazínu u nás.
Nejnovější články
Sdílet článek
Bohatý život může, nebo dokonce musí být zelený! Dnešním hostem podcastu Život je bohatý není Greta Thunberg ani komisař pro Green Deal, ale Jan Musil, šéf firmy LIKO-S. Ten vidí v zeleném byznysu nejen obrovskou příležitost, ale chápe jej jako naprostou nutnost. Firma pod Musilovým vedením dělá mimo jiné zelené fasády domů, zajímá se o udržitelnost a chce, […]
Link zkopírován
3. 5. 202432 minut poslechu
Sdílet článek
Květnové číslo věnované nejen českým rodinným firmám vychází 2. května. Přečtěte si editorial šéfredaktora Petra Šimůnka. Tak nejdřív si nalejte do skleničky panáka bourbonu. Ideálně toho rodinného od Van Winkle Family. Přidejte kostku cukru nebo spíš sirup. Teď přijde na řadu zázračná Angostura Bitters, vezměte rovnou dvě, bylinnou i pomerančovou, kořeněnou Karibikem. Přidejte kapku sody. A třešničku ne […]
Link zkopírován
30. 4. 20244 min
Sdílet článek
Tohle je nejhravější rodinná story o jedné továrně na radost. Tuží těla, nafukuje i hladí duše, rozesmívá děti a ročně otočí půl miliardy. A její medvěd Skibi se ukáže na hlavních ulicích Česka. Milé děti, začneme pěkně popořádku. Bude tu Princ. Místo princezny Princová. Jeden kouzelný děda a taky teta a strejda. A medvěd Skibi. A protože je to pro vás, milé děti, […]
Link zkopírován
30. 4. 20246 min