Řízky jsou nedělní klasika, kterou chce každý jíst, ale málokdo chystat. Pomozte si trikem s citronovou marinádou, která maso parádně zkřehčí, i vám ulehčí práci se zdlouhavým trojobalem, takže si takový hodobóžový oběd najednou klidně střihnete i kdykoli v týdnu.

Kombinace citronové šťávy a jogurtu zaručí šťavnatost i kuřecím prsům, nicméně chutnější jsou vykostěná stehna, krůta nebo vepřová panenka. Do marinády přidávám vejce, díky čemuž můžete při obalování vynechat mouku a vajíčka a přejít rovnou ke strouhance. Když navíc použijete strouhanku kukuřičnou, nakládané řízky budou bezlepkové. Skvělé jsou také z trouby nebo horkovzdušné fritézy (viz závěr receptu) a chutnají i studené na výletě nebo vestoje ve zhasnuté kuchyni.

Foto Eva Malúšová

Citronové marinované kuřecí řízky bez trojobalu

Na 6 velkých porcí potřebujete:

  • 1,2 kg kuřecích stehenních řízků (příp. prsa)
  • 100 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
  • 2 vejce
  • 1 bio citron
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • Sůl & pepř
  • Strouhanka
  • Sádlo či řepkový olej

Postup

  1. Řízky očistěte od zbytků kůže a případných chrupavek a každý rozdělte na 2 až 3 kusy. Odřezky masa nevyhazujte, ale zamrazte a později použijte do kuřecího vývaru.
  2. V míse prošlehejte jogurt nebo kysanou smetanu, vejce, nastrouhanou kůru z celého a šťávu z poloviny citronu, prolisovaný česnek, papriku, čajovou lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Přidejte maso a nechte v lednici do druhého dne nebo alespoň pár hodin marinovat.
  3. Dvěma vidličkami pak kousky přesouvejte do talíře se strouhankou (já dávám mix klasické a panko, lze i kukuřičná), kterou na ně rukama ze všech stran pořádně přitiskněte. Odkládejte na talíř či pečicí papír a poté pozvolna smažte v asi centimetrové vrstvě rozpáleného tuku. Vyšší vrstvy se nebojte, maso se lépe propeče a tuk pak odsajete na papírové utěrce, kam řízky po osmažení odkládejte.
  4. Podávejte s druhou polovinou citronu na zakápnutí, bramborovou kaší a rajčatovým či okurkovým salátem. Zeleninu stačí ochutit solí, pepřem, octem, olivovým olejem, a pokud jste zvyklí, tak cukrem.

Nesmažené řízky z trouby

Díky marinádě bude maso krásně křehké i z trouby, stačí ho na pečicím papíře nebo mřížce postříkat nebo pokapat olejem a v troubě vyhřáté na 200 °C péct 20 až 25 minut dozlatova.

Řízky v horkovzdušné fritéze

Ještě lepší než z trouby budou řízky z airfryeru. Já použila automatický program na kuře s teplotní sondou (má např. fritéza Philips), protože ideální vnitřní teplota šťavnatého, ale přitom propečeného kuřete je 75 °C u prsou a o několik stupňů více u stehen. Pokud vnitřní teploměr nemáte, nastavte fritézu manuálně na 180 °C a asi 15 minut, v polovině řízky obraťte. Maso před pečením opět postříkejte olejem.

Foto Eva Malúšová