Jen málokdo se s ní v mládí nesetkal v místech hromadného stravování a jen málokdo na první dobrou uvěří, že si na pověstné Univerzální Hnědé Omáčce, neboli UHO, lze i pochutnat. Od toho tu ale jsme my.

Poctivě uvařená znojemská pečeně je ve skutečnosti lahodná omáčka se šťavnatým hovězím z jen několika málo jednoduchých surovin, a když neopomenete poctivé opečení masa a cibule, odmění se vám výrazným aroma bez nutnosti velkého dochucování. Do omáčky jsou samozřejmě nejlepší doma naložené okurky a z masa doporučuji loupanou plec, ale použít můžete i dobré zadní hovězí. 

znojemska omacka s okurkami, hovezim masem a bramborovym knedlikem

Nejlepší znojemská omáčka s hovězím masem

Na 4 porce potřebujete:

  • 650 g hovězí loupané plece
  • 100 g špeku
  • 3 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vody nebo vývaru
  • 4 nakládané okurky (100 g)
  • Sůl & pepř
znojemska omacka s okurkami, hovezim masem a bramborovym knedlikem

Postup

  1. Polovinu špeku nakrájejte na tenké proužky a dejte na 30 minut do mrazáku, aby zpevnil a lépe se s ním špikovalo. Maso můžete rozdělit na menší válečky, beztak se bude krájet na plátky. Ve směru vláken do nich pak tenkým nožem udělejte díry, do kterých vložte zamrazený špek, nemusíte ho ale použít všechen. Maso svažte provázkem, aby hezky drželo tvar válečku, a v hrnci ne o moc větším než maso zprudka ze všech stran orestujte na rozpáleném sádle.
  2. Když je maso opečené, vyndejte ho stranou a ve výpeku pozvolna dozlatova opečte najemno nakrájenou cibuli. Zasypejte ji moukou a za stálého míchání opékejte další minutu. Vmíchejte hořčici, do hrnce vraťte maso, zalijte asi půl litrem vody či vývaru, aby bylo maso ponořené, přidejte trochu láku z okurek a sůl a přiklopené vařte asi dvě hodiny doměkka. Přesná doba vaření záleží na kvalitě a stáří masa.
  3. Měkké maso vyndejte z omáčky, odstraňte z něj provázek a pokrájejte ho kolmo na vlákna na plátky. Omáčku rozmixujte dohladka nebo propasírujte přes sítko, dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně dokyselte dalším lákem z okurek.
  4. Ke konci vaření masa nakrájejte veškerý zbylý špek na kostičky, opečte ho do zlatova a část tuku, který pustil, slijte stranou a použijte pro jiné vaření. Ke špeku přidejte na kostičky či kolečka nakrájené okurky, orestujte a buď vše vmíchejte do omáčky, nebo směsí jednotlivé porce posypejte.
  5. Mě ke znojemské pečeni baví bramborový knedlík opečený na troše onoho slitého sádla, ale hodí se i houskový hrnkový či karlovarský knedlík nebo rýže.

Tip: Občas se setkáte s označením znojemská pečeně, a ačkoli je vaření naprosto dostačující úpravou, maso můžete spolu s cibulovým základem opravdu i pomalu péct.

znojemska omacka s okurkami, hovezim masem a bramborovym knedlikem