Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Patříte mezi milovníky pestrých barevných a chuťově výrazných jídel? Kari v sobě tyto vlastnosti krásně kombinuje a výsledek na talíři vypadá opravdu skvěle! Navíc se jeho přípravou nijak „nezasekáte“, takže to je perfektní volba právě v případech, kdy nemáte na velké vyvařování extra porci času. 

A protože víme, že čas je neúprosný, připravili jsme si pro vás rubriku, ve které se s vařením krásně vejdete do 20 minut. S dnešním receptem si navíc můžete vyhrát barevně volbou zeleniny a také zvolit takový druh ryby, který máte nejraději. Za nás je vítězkou pro tento recept tilápie, tedy méně tučná ryba bez kostí.

Na 4 porce potřebujete:

  • 550 g tilápie nilské (filety bez kůže)
  • 50 g kvalitní červené kari pasty 
  • 1 červenou papriku
  • 4 menší mrkve (asi 160 g)
  • 180 g cukrového hrášku
  • 1 lžíci oleje
  • asi 3cm kousek zázvoru + na ozdobu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky (800 ml) kvalitního kokosového mléka
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • šťávu z 1 limetky
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • ½ kajenské papričky (volitelně)
  • thajskou bazalku na ozdobu
  • rýži basmati (nebo jasmínovou) na servírování

Postup

  1. Filety osušte papírovými utěrkami a nakrájejte je na menší kousky (cca 5 cm dlouhé). Rybu dejte do misky, vmíchejte k ní lžičku kari pasty (dbejte na to, aby se pasta dostala na každý kousek ryby) a nechte prozatím stranou. 
  2. Zeleninu očistěte, papriku nakrájejte na proužky, část mrkve na proužky, část na kolečka a hrášek pouze očistěte (ten nekrájejte).
  3. V hluboké pánvi rozehřejte lžíci oleje a osmahněte na něm nadrobno nasekaný zázvor s česnekem. Poté vmíchejte zbylou kari pastu (budou jí asi 2 lžíce) a následně asi 200 ml kokosového mléka. Nechte zhruba 5 minut společně probublat. 
  4. Přilijte zbylé kokosové mléko, rybí omáčku a přisypejte cukr. Nechte společně chvilku provařit a vložte připravenou zeleninu. Povařte ji jen pár minut, měla by zůstat křupavá. Nakonec vmíchejte kousky ryby, snižte plamen a pánev přikryjte. Rybu povařte asi 5 minut, v průběhu ještě jednou promíchejte.
  5. Nyní je čas doladit chutě. Začněte limetkovou šťávou a je-li potřeba, dosolte ještě rybí omáčkou nebo doslaďte třtinovým cukrem. Jakmile budete s výslednou chutí spokojeni, stáhněte pánev z plamene. 
  6. Rybí kari zasypejte nasekaným koriandrem, zázvorem a na tenká kolečka pokrájenou papričkou. Nakonec přidejte lístky thajské bazalky a podávejte s rýží.