Ať už vám zavolá vaše rozevlátá kamarádka, že je ve městě a míří k vám, protože proč ne, anebo nevypočitatelná rodina výjimečně jednotně zavelela k pikniku v parku, přestože je venku deset stupňů, vy můžete být během půlhodinky připraveni hostit.

Dip z pečeného květáku je prakticky bez práce, jakož i bez nepořádku, stejně tak namáčedlo z bílých fazolí. Tam už vůbec není o čem. Krom časové úspornosti a chutnosti mají oba dipy nepopiratelnou výhodu, a sice že návštěva nebo rodina z parku bude odcházet sytá a spokojená. A když se nebude žinýrovat, dost možná si splní i denní množství vlákniny doporučované WHO. Win, win, no řekněte!

Foto Kamila Treichelová

Dip z pečeného květáku

Potřebujete:

  • 1 hlava květáku
  • Sůl
  • 4 až 5 větších stroužků česneku
  • 1 cibule
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 až 1,5 lžíce světlé miso pasty
  • 1 lžíce tahini pasty
  • ½ kvašeného citronu, popř. citronová šťáva a kůra z bio citronu
  • 150 g bílého jogurtu
  • Ovocný nebo ume ocet

Postup

  1. Květák rozdělte na drobné růžičky, rozprostřete na plech, osolte, přidejte neoloupané stroužky česneku, cibuli nakrájenou na klínky, zakapejte olejem a vrhněte do trouby vyhřáté na 200 °C.
  2. Občas květák na plechu prohoďte obracečkou a pečte tak dlouho, až bude místy pěkně „ohořelý“ a měkký. Pamatujte – kde opečeno, tam Maillardova reakce a tím pádem chutno.
  3. Po dostatečném upečení nechte květák částečně vychladnout. Lžíci nebo dvě si ho nechte stranou na ozdobu. Česnek vymáčkněte ze stroužků a spolu s květákem, cibulí, miso, tahini, citronem a jogurtem rozmixujte v sekáčku, mixéru nebo tyčovým mixérem.
  4. Dochuťte solí a octem (pozor na ume ocet, ten je velice slaný sám o sobě) a případně dořeďte dalším jogurtem či vodou.
  5. V misce rozprostřený dip ozdobte kousky pečeného květáku, zakapejte olivovým olejem, případně zakápněte melasou z granátového jablíčka nebo balzamikovou redukcí. Čerstvá zrnka granátového jablka také neudělají ostudu.
  6. Zatímco se květák peče, zaútočte na spíž s rodinnou zásobou fazolí a umixujte dip z bílých fazolí. To je záležitost pěti minut.
Foto Kamila Treichelová

Rychlý fazolový dip 

Potřebujete:

  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 1 lžíce tahini
  • ¼ kvašeného citronu, popř. citronová šťáva a kůra z bio citronu
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce jogurtu
  • Sůl
  • Chilli olej / chilli crisp / zaatar a olivový olej / vysmažená slanina

Postup

  1. V sítku pod tekoucí vodou propláchněte konzervu bílých fazolí a vsypte je do nádoby sekáčku, mixéru nebo vhodné misky.
  2. Přidejte tahini, sekaný kvašený citron, dvě lžíce oleje, stroužek česneku, jogurt a špetku soli (zkuste třeba uzenou).
  3. Zmixujte do bezvědomí a krémové konzistence. Dle potřeby přidávejte jogurt, případně pár lžic vody a dochuťte k dokonalosti.
  4. Dip rozprostřete do mělčí misky a na povrch nakapejte něco chilli oleje nebo ještě lépe chilli crisp oleje. Skvělý je i posypaný směsí zaatar a politý trochou olivového oleje nebo oleje z jarních cibulek.
Foto Kamila Treichelová